Блог Природа

Турбота про довкілля на прикладі однієї компанії

Сучасне суспільство — це суспільство, яке думає про майбутнє планети та намагається зберегти її для нащадків. І в Нідерландах саме таке суспільство.

В країні існує дуже багато різноманітних проєктів, які направлені не тільки на зменшення забруднення, але й виправлення помилок, створених у минулому. Адже це не менш важливо для довкілля.

Декілька років тому нідерландська залізниця заявила, що до початку 2018 року усі потяги перейдуть на біоенергетику, а саме на енергію з вітряків. Але вже на початку 2017 року їм вдалось втілити поставлену мету у життя достроково. Так місцеві потяги стали ще більш безпечними для довкілля.

А починалось все…

Ще у 2012 році, коли у Нідерландах почали втілювати в життя новий проєкт по встановленню вітряків та добутку біоенергії. Звісно, що вони вже будувались до цього, але тільки на землі. Цей проєкт мав бути реалізований у морі.

На відстані 23 км від берега з’явилося 43 гіганти — сучасні вітряки, і вже в вересні 2015 року проєкт було здано компанії Eneco Luchterduinen. З цього часу вітряки безперестанно здобувають енергію вітру. Спочатку за допомогою кабелів, вона подається на високовольтну станцію розташовану там же, поруч з вітряками у морі.

усі потяги країні використовують лише біоенергію

Потім електричний струм за допомогою високовольтного кабелю, який було прокладено по дну, подається на материк. Тут він потрапляє на підстанцію неподалеку від узбережжя і далі розподіляється між усіма підстанціями залізниці, які розташовані у різних куточках країни.

Але компанія пішла далі

Так, потяги краïни використовують лише бiоенергiю, але нідерландській залізниці виявилось цього замало. Річ в тому, що компанія мусить щороку ремонтувати свої дороги. Для цього вони змушені зупиняти рух потягів на цій ділянціi. Однак це не означає, що пасажири мають відмовитись від поїздки та залишитись вдома.

Під час ремонту, а він зазвичай проходить у вихідні, потяги замінюються автобусами, які ходять за тим самим маршрутом.

І якби це було усього декілька автобусів на рік, то можливо б компанія і не розробляла новий, безпечний для довкілля, план розвитку. Але щороку їй доводиться випускати на дороги країни приблизно 30 тисяч автобусів. Це б’є по довкіллю та зводить нанівець політику компанії.

Тому, з початку 2019 року, усі їх автобуси перейшли на біопаливо, яке виробляється з відходів, а саме з переробленої олії для фритюру та промислових жирів. Завдяки цьому, автобуси теж стали екологічно безпечними.

Але адміністрація вирішила не зупинятись i на цьому. Впродовж наступних років компанія збирається запустити пілотні проєкти автобусів з електро- та водневими двигунами. Чи виявиться цей проєкт вдалим ми побачимо вже дуже скоро.