Ïжа Поради

Найпопулярніша вулична їжа

Ті, хто вже бував або мешкає у Нідерландах чи Бельгії, добре знають, що картопля-фрі тут неймовірно популярна.

Картопля-фрі стала справжнім культом. Її їдять усі та скрізь. Без нічого або з соусом, з майонезом або кетчупом, з гірчицею та посипаною свіжою цибулею. Їдять на вулиці з паперових пакетів. На обід або вечерю, як гарнір до основної страви. Їдять у звичайні дні та на свята.

Найпопулярніша вулична їжа

Сьогодні картоплю-фрі можна зустріти майже в будь-якій точці світу, але тільки тут вона настільки популярна.

Як же так сталось?

Як нам відомо з підручників з історії, Колумб привіз картоплю з Америки. Спочатку вона просто прикрашала сади, як екзотична квітка, потім її почали вирощувати для годування худоби. Багато людей вірили, що картопля розносить хвороби. У 1748 році у Франції навіть був виданий наказ про заборону вирощування картоплі. Дикі люди, чесне слово. Якби вони її скуштували, то точно б змінили свою думку.

Вінсент ван Гог, Селянка копає картоплю,1885
Вінсент ван Гог, Селянка копає картоплю,1885

Як зазвичай буває в історії людства, хтось буває проти. Один француз завзято виборював право на розведення картоплі. Під час однієї з війн в Європі він потрапив у полон, де часто отримував картоплею на обід. Повернувшись з полону до Франції, він відстоював картоплю, як продукт, який допоможе розв’язати проблему регулярного голоду та нагодує усю країну. Щоб переконати в цьому владу, він почав організовувати звані вечері для еліти, де пригощав їх стравами з картоплі.

Незабаром у Франції знов стався голод та картопля стала дуже доречною. Виростити її значно простіше, ніж зернові культури, тому що вона менш вразлива до хвороб. Вже наприкінці 18 століття її вирощували майже на всій території Франції. В Парижі з’явились перші лотки з продажу картоплі-фрі на мості Пон-Неф. Хоча бельгійці запевняють, що саме вони винайшли це блюдо ще у другій половині 17 століття.

Мешканці містечок Намен, Адден та Дінант ловили рибу в річці Маас і мілку рибу смажили в олії. Однієї зими річка замерзла і бідняки були змушені щось придумати, аби не голодувати. Хтось з мешканців запропонував порізати картоплю соломкою та обсмажити замість мілкої риби. Тривалий час ця історія вважалась легендою, але недавно бельгійський вчений Йо Герард знайшов манускрипт, який датується 1781 роком. В ньому розповідається, що мешканці Намена, Аддена та Дінанта смажать собі картоплю в олії, щоб прогодуватись. Скоріш за все це не правда, адже у 17 столітті олія була люксовим продуктом та й вперше картопля потрапила у цей регіон тільки наприкінці 18 століття.

Бернард де Хоог, Чистка картоплі
Бернард де Хоог, Чистка картоплі

Точно відомо, що у 19 столітті картоплю почали масово вирощувати та їсти у Бельгії. Трошки пізніше також у Нідерландах. Коли точно вона з’явилась в цих двох країнах невідомо. Але відомо, що вже у 1869 році в місті Бреда були кіоски з продажу картоплі-фрі.

З 1882 року картопля-фрі з’явилась в меню майже усіх кав’ярень та ресторанів Нідерландів. А після Першої світової війни вона з’явилась на столах майже в кожній родині.

Найпопулярніша вулична їжа