Блог Природа Чим зайнятись з дітьми Що вiдвiдати

Європейські бізони

Яких тварин ви очікуєте побачити в Нідерландах? Птахи, зайці та лисиці — це все зрозуміло. А як щодо зубра, чи, як його ще називають, європейський бізон?

Ще якихось 20 років тому бізонів взагалі не було в Нідерландах!

Повернення європейських бізонів у дику природу — це унікальний проєкт, який був розпочатий в Польщі ще у 1929 році. Зубри разом з американськими бізонами є найбільшими представниками парнокопитних ссавців. Ще якихось 2 тисячі років тому бізон зустрічався майже на всій території Європи, але завдяки діяльності людства популяція була майже знищена. На початку двадцятого століття їх налічувалось усього 52 (п’ятдесят дві) тварини й всі вони мешкали в зоопарках.

Польська влада вирішила врятувати бізонів від зникнення та повернути їх назад в дику природу. Полякам вдалось втілити в життя цей проєкт. З часом популяція зубрів росла та їх почали розселяти в різні частини Європи. Нині їх популяція нараховує 5 500 тварин, з яких 3 500 живуть у дикій природі! 

фото з інтернету

Нідерланди приєднались до цього фантастичного проєкту у 2007 році, коли перші декілька зубрів приїхали в національний парк Zuid-Kennemerland, що поруч з містом Харлем, та оселились в частині парку під назвою Kraansvlak. Вчені припускають, що скоріш за все зубри також мешкали на території Нідерландів. Підставою для цього є археологічні знахідки кісток зубрів в дюнах.

З 2007 року за зубрами постійно спостерігають та вивчають не тільки їх поведінку, але і їх вплив на навколишнє середовище. Вже зараз біологи стверджують про позитивний вплив тварин на екосистему тих місць, де вони проживають.

У 2015 році вперше декілька зубрів переїхали жити в новий національний парк Lelystad, що поруч з однойменним містом Лелістад. На сьогодні у цьому заповіднику їх нараховується вже 25.

фото з інтернету

Навесні 2016 року стадо знов розділили. П’ять зубрів переїхали в парк Veluwe. Серед них також була одна вагітна самка, яка згодом народила здорове дитинчатко. Цього ж року ще тринадцять бізонів переїхали на нове місце проживання — в національний парк de Maashorst, що в провінції Північний Брабант. Популяція цього стада швидко зросла до 21 тварини та частину відселили в інший заповідник країни.

Щороку в кожному парку народжуються нові дитинчата, деякі з них переїжджають в інші парки Європи, інколи переїжджати доводиться вже дорослим. Це робиться для того, щоб зменшити ризик їх самовиродження.

фото з інтернету

Усі ці парки в Нідерландах відкриті для відвідування. Потрапити на територію, де мешкають зубри, можна з початку вересня до кінця лютого. В іншу частину року за ними можна споглядати з оглядових майданчиків.