Архітектура Блог Історія

Театр Тушинського

Театр Тушинського входить в п’ятірку найкращих театрів світу за своєю архітектурою. Він вразить своїм дизайном будь-кого.

Театр Тушинського, або, як кажуть, нідерландці — театр Тучинського, був відкритий наприкінці жовтня 1921 року. І вже відсвяткував своє перше століття існування!

Ця будівля була побудована у трьох різних стилях: артдеко всередині, амстердамська школа та югендштиль ззовні.

  • Театр Тушинського Амстердам
  • Театр Тушинського Амстердам

Свою назву театр отримав від прізвища першого власника Абрахама Тушинського, який приїхав у Нідерланди з Польщі. Від самого початку в його плани не входило залишитись в цій країні. Тушинський планував мігрувати до США, але доля вирішила інакше. Йому так і не вдалося покинути Європу. Він застряг у Роттердамі. Життя продовжувалось і треба було чимось займатися.

Перші кінотеатри Абрахам відкрив у Роттердамі у 1911 році. Справи йшли дуже добре, тому він наважився відкрити ще один кінотеатр в Амстердамі.

У 1921 році театр був побудований. Будівля вражала своєю красою, як ззовні, так і всередині. Фасад прикрашений керамічними скульптурами та глазурованою плиткою, кованими декораціями та вітражами у вікнах. Це все було дуже незвичним. Не забули й про новітні технології того часу: опалення та вентиляція всіх приміщень. Здавалось би подумали про все, але  —  ніт. Забули спроєктувати кінобудку. Взагалі! Перші місяці кінопроєктор стояв просто позаду екрану та звідти транслював фільми.

  • Театр Тушинського Амстердам
  • Театр Тушинського Амстердам

У ті часи фільми були дуже коротенькі та, щоб якось заповнити паузу між кінострічками та розважити публіку, поки оператор замінював плівки, на сцені танцювало вар’єте та грала жива музика.

Вже після другої світової війни, кінотеатр був розширений та зараз складається з двох будівель, у яких розміщується шість залів.

Амстердам, гід в Нідерландах

На світлині вище люди чекають на співбесіду на роботу в кінотеатр Тушинського. Більше цікавих історій можна дізнатись на моїх екскурсіях.

Театр Тушинського знаходиться за адресою Reguliersbreestraat 26-34.