Блог Історія

Що їли в Нідерландах у 17 столітті?

Наскільки сильно відрізняється наше меню від того, що їли у 17 столітті? Меню бідних і багатих дуже сильно відрізнялось, що не дивно. На початку Золотого століття ситуація для бідних покращилась.

Меню нідерландців переважно складалось з бобових, шалено популярного пастернаку та зернових. Звичайні люди їли багато твердого сиру та яєць. Хліб часто був недоступним, особливо для бідних, бо коштував дорого. Замість нього варили рідкі каші з жита, ячменю або пшениці на воді.

Даніел Бооне – Їдок каші, 1650-1698

М’ясо їли тільки багаті й не щодня. На столі частіше була риба: морська, якщо мешкали біля узбережжя моря, і річна, в іншій частині країни. Влітку зберігати та перевозити рибу було складно, тому зазичай її солили або сушили. Полюбляли вони й усіляку дичину. Зазвичай полювали на кролів та гусей.

Пітер Клаасзоон – Натюрморт з пирігом з індички, 1627

Свіжі овочі та фрукти навпаки вважали шкідливими для здоров’я. Так, наприклад, огірки, морква, турнепс та слива взагалі були заборонені для продажу на ринку м. Харлем. Деякі висловлювали думку, що саме ці продукти спричиняють виникненню чуми. Як добре, що погляд на свіжі овочі та фрукти змінився.

Текст постанови міської влади Харлему про заборону продажу товарів

З овочів на столі нідерландців були бузина, часник, шпинат, капуста, буряк, цибуля, горіх та бобові. Овочеве рагу, м’ясні пироги та тим паче торти були на столах тільки багатих людей. Звичайні люди їли відварені або тушковані овочі.

З фруктів варили густий джем, який зберігався у горщиках. З солодощів дуже любили мед, який багато людей люблять і сьогодні. Млинці та вафлі були улюбленими смаколиками, які часто їли як перекус між прийманням їжі.

Ян Стейн – Пекар Арент Оостваард та його дружина Катарина Кайзерваард, 1658

З напоїв найбільше вживали пиво, яке пили усі. Вино теж було популярним і часто його розводили з водою.