Блог Історія

Історія пива

Коли точно з’явився цей напій невідомо, але точно відомо, що його вже подавали при дворі Карла Великого, а це, на хвильку, 8 століття! Деякі вчені припускають, що пиво почали варити ще 5 тисяч років тому на Ближньому Сході.

Albrecht Dürer, Король Карл Великий, гід Амстердам
Albrecht Dürer, Король Карл Великий

У Середньовіччі пивоваріння було суто жіночою справою, яку вони робили у себе на кухні. У певний момент напій став таким популярним, що хтось додумався робити його “на продаж”. Так розпочалась нова епоха в пивоварінні. 

В різних містах Європи (переважно у північній частині) почали будувати пивоварні й ця справа перейшла до чоловічих рук. 

Caspar Luyken, Пивовар, Амстердам, екскурсія Ряйксмузей
Caspar Luyken, Пивовар, 1694, Ряйксмузей Амстердам

В Середньовіччі у Нідерландах пиво пили усі: діти, жінки, чоловіки. В середньому за рік кожний випивав десь 300 літрів. Звісно, що пиво не було таким міцним, яким ми знаємо його сьогодні. Міцність складала усього 2% та скоріш за все воно було кислим. Це була єдина альтернатива воді з каналів. Вода в них була дуже брудна та мала шалену кількість бактерій, які були збудниками різноманітних хвороб та епідемій.

Франс Халс, Випиваючий хлопчик, гід Хаарлем
Франс Халс, Випиваючий хлопчик, 1628, сайт Historiek

У Нідерландах пивоварні були у кожному місті. В найважливіших містах, таких як Амерсфорт, Харлем, Делфт та Гауда, їх було понад сто. Пивовари, як і інші майстри того часу, часто об’єднувались в гільдії.

Саме гільдії пивоварів були найвпливовішими, та часто найбагатшими, в місті. Деякі історики вважають, що перемозі над іспанцями під час 80-річної війни, країна має завдячувати саме гільдіям пивоварів.

Але пиво варили не тільки в пивоварнях, але й в монастирях. Монахи та монашки були зацікавлені в покращенні рецептури. Вважається, що саме вони додумались замінити грют (суміш трав), з якого варили пиво, на хміль. Так пиво стало смачнішим та довше зберігалось. Його нарешті можна було експортувати не тільки в сусідні міста, але й в сусідні країни. Вже в 15 столітті в Об’єднаних Нідерландах* варили тільки хмільне пиво.

пиво голландія

Напій залишався популярним до початку 18 століття. З відкриттям морських шляхів до Азії та утворенням Голландської Ост-Індійської торгової компанії (VOC), в країні з’явились кава та чай. З початку вони були показником статусу та були на столах тільки найзаможніших родин. Пізніше ціна на них впала. Так вони з’явились в кожному домі та стали гарною альтернативою пиву. Епоха пива закінчилась.

Тільки в другій половині 20 століття його популярність знов почала рости. В Нідерландах та Бельгії варять пиво не тільки за сучасними рецептами на великих заводах, але й відкриваються маленькі крафтові пивоварні, які варять напій за старовинними рецептами.

  • пивоварня 't IJ, фото Marc Driessen
  • пиво Гаага