Архітектура Блог Природа Що вiдвiдати

Дольмен

Дольмен
Написаний Juliana

Дольмен – це споруда, яка була зроблена з величезних брил та зверху накрита кам’яною плитою.

Зазвичай дольмени використовували як місце поховання. Такий собі склеп епохи неоліту (4 000 – 3 000 до н.е.), в якому ховали не одну, а багато людей. Сьогодні історики та археологи й досі намагаються розгадати чому людей ховали саме в такий спосіб. Також залишається загадкою на яку кількість людей був розрахований той чи інший дольмен, адже за такий час людські скелети майже не збереглися у піщаному ґрунті. Вчені також роблять припущення, що померлих ховали разом зі знаряддями праці, прикрасами та череп’яним посудом. Про це свідчать знайдені археологічні знахідки в дольменах.

Дольмени були різного розміру. Найменший, який зберігся до наших часів, має довжину усього 7 метрів, а найбільший – 50 м. Вони були поширені у північній та західній Європі, та також майже по всьому Середземномор’ю.

Дольмен, Ґронінґен, Гронінген, Дренте, лійчастого посуду, неоліт, гід Нідерланди

У Нідерландах до наших часів збереглося 54 дольмени. Майже всі вони знаходяться у провінції Дренте і лише два з них у провінції Ґронінґен. Така концентрація в одній місцевості пов’язана з культурою лійчастого посуду. Землероби, представники цієї культури, мешкали саме на цій території.

Дольмен, Ґронінґен, Гронінген, Дренте, лійчастого посуду, неоліт, гід Амстердам
фото з інтернету

Цікаве й те, що всі дольмени у Нідерландах мають орієнтування виключно схід-захід. Це дає змогу вченим припускати, що ця народність вже вміла орієнтуватись по зірках. 

Дольмени будувались з величезних брил, проміжки між якими заповнювались камінням меншого розміру, а зверху все засипалось шаром землі.

Дольмен, Ґронінґен, Гронінген, Дренте, лійчастого посуду, неоліт, гід Амстердам, українськомовний гід Голландія
фото з інтернету

Дізнатись більше про дольмени та культуру лійчастого посуду можна в музеї Дольменів. Там також можна побачити реконструкцію дольмена у натуральну величину та зайти в середину, самому спробувати пересунути брил, так саме як це робили в ті часи. Попереджаю: пересування брил – це не така вже й легка справа, адже вага деяких з них досягала декілька тонн.

Поруч з музеєм знаходиться парк, де можна побачити справжній старовинний дольмен і він найбільшим на території Нідерландів. Його довжина складає 22,3 метра. Вхід у парк безкоштовний.

Музей працює щодня.
Більш детальну інформацію про сам музей та графік роботи можна знайти за посиланням: https://www.hunebedcentrum.eu/en/