Архітектура Блог Історія

Вони просто пересунули будинок на інше місце

Можна позаздрити відвазі та рішучості людей, які мешкали у минулому. Більшість проєктів, які їм вдалось реалізувати, сьогодні залишились би просто на папері з грифом “Неможливо виконати!”

Уявіть собі, ви мешкаєте в невеликому місті, де на березі каналу стоїть маленький будиночок – Акцизна вежа. Він стояв там ще до вашого народження і його пам’ятають декілька поколінь ваших пращурів.

Акцизна вежа
фото з сайту erfgoedalkmaar

Йшов час та разом з ним багато чого змінювалось. Почали з’являтись автівки та дуже швидко стало зрозуміло, що саме за ними майбутнє. Автівок у містечку ставало все більше й більше, але ж вулиці не були для цього пристосовані. Дуже часто вони були завузькі, робили різкі повороти у самих непередбачуваних місцях, або приводили на міст на якому два коні не розминуться, не те що дві автівки.

У 1924 році влада міста Алкмар, що у провінції Північна Голландія, зрозуміла, що треба перенести та розширити міст, а заразом і дорогу, але… Але це було б дуже просто, щоб про це розповідати. Та й навряд чи хтось згадував про цей випадок, якби не одна фантастична особливість.

Річ в тому, що на одній з таких ділянок стояла будівля, яка була побудована на початку 17 століття. Руйнувати будівлю мешканці Алкмару категорично не хотіли. Тим паче, що це була споруда з багатою історією. Мова йде про Акцизну вежу (Accijnstoren), яка стояла на кордоні старого міста біля каналу. Цей канал був входом для човнів з товаром в Алкмар. Спочатку треба було сплатити мито за товар у місцеву казну і тільки потім його можна було відвантажити його покупцю.

Акцизна вежа, Алкмар, 1924
фото з сайту архіву Алкмара

Дійсно зносити таку будівлю це якось не по нідерландські, бо дуже просто. Місцева влада вирішила цю будівлю просто … посунути на чотири метри! Такі проєкти й в наші часи дуже ризиковані та вимагають дуже щільної підготовки, а що казати про минуле?

Але не дивлячись на такі ризики будівлю пересунули. Примудрились зробити це за одну годину! Під час пересування споруди годинник, що знаходиться на вежі на даху, продовжував йти та працює й досі!

Процес пересування Акцизної вежі
фото з сайту архіву Алкмара

І коротеньке відео, яке було знято у 1924 році, коли Акцизна вежа була пересунута.