Блог Історія

Золота карета

У 1898 році мешканці Амстердаму подарували розкішну карету королеві Вільгельміні на честь її коронації. Золота карета обійшлась амстердамцям у 120 тисяч гульденів (шалені гроші на той час).

Золота карета була подарувана Вільгельміні на наступний день після коронування. Молода королева Нідерландів не хотіла приймати взагалі ніякі подарунки в честь цієї події, тим паче такі коштовні. Але після довгих вмовлянь та розмов, вона таки погодилась.

королева Нідерландів. Вільгельміна, Оранський, Нідерланди, Амстердам
Королева Вільгельміна, 1898р., Вікіпедія

У 1901 році карету вперше використали під час церемонії одруження королеви Вільгельміни з принцом Генріком та починаючи з 1903 року карета стала неодмінним атрибутом дня Принца. Крім цього, її також використовували під час інших важливих подій королівської родини, такі як хрещення новонароджених, весілля або коронація.

королівство Нідерландів, королівська монархія, гід Гаага, гід Нідерланди, україномовний гід Нідерланди, україномовний гід Гаага
Королева Вільгельміна та король Генрік в день Прінсьєсдаг, 1919, фото з сайту Het Geheugen

Дизайн карети був розроблений братами Спайкерами, які пізніше заснували автомобільну фабрику у Нідерландах. 

Золота карета
фото з інтернету

При створенні карети використовувались тільки ті матеріали, які можна було знайти у межах кордонів тодішнього Королівства Нідерланди. Тикова деревина з острова Ява, льон з провінції Зееланд, шкіра з Брабанту, а слонова кістка з Суматри. Загальна вага карети складає 2500 кг! 

На даху карети сидять чотири жінки, які символізують добробут Нідерландів: торгівлю, землеробство, працю та судноплавство. Кожна з них в одній руці тримає, відповідне до свого заняття, знаряддя, а іншою підтримує корону.

Золота карета
фото з інтернету

Вздовж верхнього краю карети розташовані герби 11 провінцій та герб Амстердаму. Над дверима можна побачити літеру W, першу букву імені Вільгельміни.

Зображення з лівого боку карети символізує багатства Нідерландів: землі, торгівлю, музику та поезію. З правого боку зображені відношення з минулими колоніями у Південній Америці та Азії.

Золота карета

Внутрішнє оздоблення також робили вручну. Амстердамські жінки та дівчата зробили фантастичну вишивку, яка складається аж з 15 мільйонів хрестиків! 

Відповідно до статуту, королівську карету завжди запрягають вісьмома чорними конями.

А ще, серед місцевих мешканців ходить одна легенда. Під час Другої світової війни німці хотіли вивезти карету в Берлін, але вона виявилась зависокою. Їм просто не вдалось помістити її в вагон. На щастя вони не знали, що верхня частина карети знімається! 

З 2016 року карета знаходилась на реставрації, яка обійшлась країні в 1,2 млн євро. Упродовж цієї реставрації не вщухали дискусії: чи варто повертати карету назад в королівські конюшні чи може краще відразу в музей? Причиною дискусій стали зображення рабів на кареті.

З 2016 року король з дружиною використовують іншу карету. Врешті-решт було вирішено після реставрації відправити Золоту карету у музей. Побачити її можна в амстердамському музеї h’ART.