Блог Природа

Зелене серце Нідерландів

Справжня краса Нідерландів – це її природні куточки, які вражають своєю різноманітністю. Маленька країна, але має настільки багатограну природу, що диву даєшся.

В людини серце буває золоте, а у Нідерландів воно – зелене. Саме таку назву має територія у самому центрі країни, яка займає площу майже 200 тисяч гектарів. Не маленьке таке сердечко, еге ж?

Де ж саме його шукати на мапі?

Якщо намалювати коло, поєднуючи між собою такі міста, як Роттердам, Гаага, Лейден, Зутермейр, Харлем, Амстердам та Утрехт. То в середині цього кола і буде Зелене серце. До речі, нідерландською воно звучить як Het Groene Hart. Столицею цього регіону вважається маленьке містечко Вурден.

Як виникла ця назва?

Звісно, ця частина країни не даремно зветься зеленою, адже тут і справді дуже й дуже зелено. А ще тут дуже низька густота населення, і в порівнянні з тим же Амстердамом контраст неймовірний. Тиша та спокій, а жвавий рух тільки у корів, овець та різноманітних птахів.

Назва регіону походить ще з середньовіччя. В ті часи тут було торфове болото. Вже в 10 столітті з нього почали добувати торф та відправляти на ринки сусідніх міст для продажу. Упродовж століть населення Нідерландів опалювало свої будинки зазвичай тільки торфом, тому його добування було дуже важливим.

Пізніше на ділянках, де торф був вже викопаний, утворювали поля для випасу худоби та землеробства.

Як це не дивно, але традиції сільського господарства збереглися тут і донині. Велика кількість фермерських господарств це підтверджує. Близькість до портів та аеропортів тільки на руку фермерам, адже доставляти продукцію по всьому світу їм значно простіше.

У наші часи, цей регіон набирає популярності ще й в іншій галузі — туризмі. Шалена кількість нідерландців з різних куточків країни приїжджають сюди на відпочинок. Хтось на декілька годин, а хтось і у відпустку на пару тижнів. Тут є чим зайнятись. Нідерландці люблять гуляти на природі, прихопивши з собою бінокль. Споглядання птахів – одне з найцікавіших занять.

  • Канал
  • Канал
  • Канал

Регіон Зелене Серце — це не тільки тиша та природа, але ще й велика кількість веломаршрутів. Вздовж каналів та річок, через маленькі селища та хутори з млинами й сироварнями, по старовинним дамбам та фруктовим садочкам.

Якщо ви хочете побачити інші Нідерланди, то неодмінно відвідайте цей регіон!