Блог Люди Мистецтво

Винахідник Ян ван Ейк

Ян ван Ейк (Jan van Eyck) народився наприкінці 14 століття у містечку Маасейк (Бельгія). Обравши професію художника, дуже швидко завоював популярність та почав працювати при дворі голландських графів. Далі потрапляє на службу до герцога Бургундського Філіпа Доброго. Деякі історики припускають, що за дорученнями двору він часто їздив у дипломатичні відрядження та вів перемовини. Так це чи ні, ми вже навряд чи дізнаємось, але те, що йому доводилось багато подорожувати по Європі — це факт. За декілька років він повертається назад до Бельгії, та до кінця свого життя живе у Брюгге.

Портрет чоловіка, можливо автопортрет ван Ейка 1433
Портрет чоловіка, можливо автопортрет ван Ейка 1433

Його внески в розвиток мистецтва дуже важко оцінити, бо насправді їм немає ціни. Він винайшов олійні фарби такими, якими ми знаємо їх і донині. До цього використовували темперу (фарбу на основі яєчного жовтка), яка була дуже недовговічною.

Іншим його важливим відкриттям було створення перспективи на картинах. До цього її не вміли малювати. Зображення були плоскими. Верхню частину картини зазвичай зафарбовували в один колір — блакитний, або золотий, замість неба з хмарками. Саме на всесвітньо відомому Гентському вівтарі братів ван Ейків вперше з’являється перспектива, небо з хмарками та велика купа деталей. Деталі в обличчі, на одязі, різномаїття рослин та тварин. Ян ван Ейк (Jan van Eyck) приділяв цьому також багато уваги. Обличчя людей на картинах нарешті стали схожими на справжні. 

Мадонна с каноніком Йорісом ван дер Паале, 1434-1436 Groeningemuseum Брюгге
Мадонна с каноніком Йорісом ван дер Паале, 1434-1436 Groeningemuseum, Брюгге

До наших часів збереглося що найменш 25 картин майстра. Побачити їх можна у різних музеях світу. Нідерланди володіють лише однією картиною цього митця — “Три Марії у могили”, яку можна побачити в музеї Бойманса – ван Бенінгена (м. Роттердам). У Бельгії знаходяться лише п’ять робіт майстра. Одна з яких вже згаданий Гентський вівтар, який можна побачити у Соборі Св. Баво (м. Ґент). Зараз він у чудовому стані, адже з 2012 по 2019 рік усі 24 панелі по черзі пройшли повну реставрацію.

  • Три Марії у могили, 1430-1435, музей Роттердам Ян ван Ейк
  • Гентський вівтар, Собор Святого Баво, Гент, гід Амстердам