Блог Люди

Скільки коштує одруження

Одруження асоціюється у нас з романтикою, весільною сукнею та гарним букетом, але весілля — це ще й численні витрати. Одна з них — це витрати на офіційну церемонію.

Скільки ж коштує одруження в Нідерландах?

Ціна залежить від багатьох речей:
1) від муніципалітету, в якому молодята планують одружуватись;
2) від дня тижня. І різниця в ціні тут просто незрівнянна! Так, одруження в понеділок найдешевше, та може обійтись молодятам в п’ять разів дешевше, ніж у неділю;
3) який вид церемонії оберуть молодята: проста або розширена;
4) скільки гостей буде присутніми під час одруження.

А ще на ціну впливає де саме проходить церемонія: у звичайному приміщені муніципалітету, в залі для одруження в старовинній ратуші чи виїзна церемонія.

Beek ратуша, фото Henk Helwig

В кожному муніципалітеті свої правила. Так, десь можна одружитись в будь-який день тижня, а десь тільки в робочі дні. Крім того, місцева влада сама вирішує скільки “здерти” з молодят.

Найдешевша проста церемонія в Нідерландах проводиться в містечку Beek, що знаходиться у провінції Лімбург, та коштує усього 171,10 євро. І це ціна за церемонію у робочий день. На ній можуть бути присутніми максимум 10 гостей. Найдешевша ціна на церемонію одруження у суботу муніципалітеті Сімпелфелд. Вона обійдеться молодятам у 221 євро.

Сімпелфелд ратуша, фото limburger.nl

З найдешевшим розібрались. Але ж де найдорожчий цінник? Якщо ви думаєте, що в Амстердамі, то сильно в цьому помиляєтесь.

Найбільше за одруження доведеться заплатити…. в м. Делфт. Церемонія одруження в старовинній ратуші у неділю в обід обійдеться молодятам в якихось 2.190,40 €.

Ратуша Делфт

Як безкоштовно одружитись в Нідерландах?

Місцева влада по закону зобов’язана одружувати безоплатно. Муніципалітет з кількістю мешканців більше ніж 10 000 має робити дві безоплатні церемонії на тиждень, менші громади мають це робити раз на тиждень. Звісно місцева влада не зацікавлена в таких церемоніях, та вигадує усілякі незручності, аби тільки зменшити на них попит.

Економ весілля, фото мерія Веерт

Запис на цю церемонію йде на багато місяців наперед, бо охочих зекономити гроші чи мало. А ще її проводять у найнезручніший час. Наприклад, у понеділок о 10 ранку, або у вівторок о 9. Кожний муніципалітет обирає день та час самостійно. Така процедура, зазвичай, проводиться біля віконечка приймальні в муніципалітеті та запросити на неї можна тільки свідків. Тому молодята, для кого одруження – це не просто підпис на папері, а й свято, зазвичай погоджуються на платну церемонію.