Блог Природа Що вiдвiдати

Штучні острови Marker Wadden

Нідерландці відвойовують суходіл у моря не тільки під власні потреби, але й для створення неймовірних природних проєктів. Штучні острови Marker Wadden створені як рекреація для птахів.

Marker Wadden – це 5 штучно створених островів на озері Het Markermeer, неподалік від дамби Afsluitdijk. Загальна площа 10 000 га і це найбільший природний проєкт у Європі. Потрапити туди можна лише по воді. Кораблик відпливає з гавані міста Лелістад. Дорога займає 30-45 хвилин.

  • Штучні острови Marker Wadden
  • Штучні острови Marker Wadden

Усі острови створені для відпочинку та розмноженню птахів та риб, адже між островами створюється болотисте середовище, а це найкращі умови для рослин, риб та птахів. Головна мета цього проєкту – збільшення різноманітності флори та фауни озера Het Markermeer. Річ у тім, що після будівництва греблі Afsluitdijk у 1932 році, природна різноманітність в цій водоймі сильно знизилась.

Штучні острови, Marker Wadden, заповідник Нідерланди, природа Нідерландів
вид на острови з літака

Реалізація проєкту розпочалась з будівництва 5 увігнутих дамб (увігнутою стороною до греблі Afsluitdijk) та насипання піску. Дамби були побудовані з урахуванням течії. Вода, потрапляючи між островами, сама намиває мул та утворює середовище для рослин. Щоб мул не змивало і також для зменшення сили хвилі, на певній відстані від кожного острова було вбито палі.

  • Штучні острови Marker Wadden
  • Штучні острови Marker Wadden

Так під дією течії острови постійно змінюються з північної сторони. Вода також утворює в островах та між ними дрібні затоки.

Штучні острови Marker Wadden — це місце для гніздування та відпочинку різних птахів, як місцевих, так і перелітних. Косар, річковий крячок, чоботар, чайки та інші птахи вже знайшли шлях сюди та встигли оселитись. Для прихильників бердво́чінгу це ідеальне місце. Адже тут створені різні доріжки та дощані помісти, з яких відкривається дивовижний краєвид. Також є оглядові майданчики та дванадцятиметрова вежа.

  • Штучні острови Marker Wadden
  • Штучні острови Marker Wadden
  • Штучні острови Marker Wadden

Для відвідування відкритий лише один острів. Тут же знаходиться гавань, інформаційний центр з невеликим кафе та будиночки для оренди. На цьому ж острові також живуть лісничі та інший персонал. Усі будівлі екологічні, мають сонячні панелі на даху і питну воду, яку очищують у біоінженерних ставках.

До речі, пересуватися тут можна лише пішки. З собакою дозволено гуляти лише у гавані та біля інфоцентру. Знімання з дрону, серфінг та кайтсерфінг заборонені. Але дозволено насолоджуватись природою та споглядати за мешканцями острова. Фотографування та відеознімання на фотокамеру чи телефон також дозволені. Головне не сходити з доріжок, бо можна легко потрапити у сипкий пісок. Про це повідомляють таблички й краще не випробувати долю.

  • Штучні острови Marker Wadden
  • Штучні острови Marker Wadden

Квиток на кораблик туди-назад коштує:
Для дорослого – 25,50 €
Для дітей від 4 до 12 років – 12,75 €
Парк відкритий для відвідування з березня по жовтень
Бронювання квитків онлайн обов’язково за посиланням тут.