Блог Люди Мистецтво

Рік Ваутер

Рік Ваутер — один з найулюбленіших митців у Бельгії. За своє коротке життя він встиг створити багато робіт.

Його повне ім’я Хенрік Еміле (Рік) Ваутер. Народився 21 серпня 1882 року у старовинному місті Мехелен (Бельгія). У шість років втратив матір, а у 12 був змушений покинути школу для того, щоб почати заробляти гроші у меблевому ательє свого батька. Не дивлячись на усі складнощі, Рік знаходив час та сили відвідувати місцеву художню школу. Дуже швидко мистецтво стало сенсом його життя.

У сімнадцять років вступив до Брюссельської академії образотворчого мистецтва і там зустрів свою майбутню дружину Нел. Вже у 30 років Рік Ваутер був успішним митцем та підписав контракт з брюссельською галереєю Giroux. Майже відразу після цього він створив декілька своїх найкращих робіт: скульптури “Божевільна сила” (Het zotte geweld) та “Хатній клопіт” (Huiselijke zorgen), картину “Прасувальниця” (De strijkster). Моделлю для цих робіт була його дружина Нел.

  • Rik Wouters Huiselijke zorgen
  • Rik Wouters, Het zotte geweld
  • Rik Wouters De Strijkster

Саме в цей час Рік почав постійно скаржитись на погане самопочуття та головний біль. Пізніше лікарі діагностували у нього рак щелепної кістки.

Через пару років, разом з дружиною, Рік Ваутер переїхав в Амстердам, де оселився в гарній новій квартирі з видом на канал. Майже всі малюнки, акварелі та картини, які він намалював протягом останніх півтора року, він зробив саме тут.

Rik Wouters Portret of Nel Wouters
Rik Wouters Portret of Nel Wouters

Амстердамські лікарі намагались врятувати йому життя, зробили декілька операцій з видалення пухлини, але хвороба прогресувала і далі.

Не дивлячись на свою тяжку хворобу, він продовжував старанно працювати. Тільки за 1915 рік мав дві великі виставки в Амстердамі. Одна з них була у Державному музеї Rijksmuseum, а наступного року у музеї сучасного мистецтва Stedelijk Museum.

Rik Wouters Lezende Vrouw
Rik Wouters Lezende Vrouw

Хвороба прогресувала далі. Лікарі знов наважились на операцію, під час якої Рік Ваутер усе відчував. Кокаїн не подіяв та не знеболив. Через деякий час йому призначають опромінення, яке причиняло митцю шалений біль, та не дивлячись на це він продовжував працювати.

Він продовжив малювати навіть після втрати одного ока. Зір Ваутера погіршувався й далі. Знов операція, але вона також не допомогла.

Rik Wouters Zelfportret met ooglap
Rik Wouters Zelfportret met ooglap

Ріку Ваутеру було лише 33 роки, коли його життєвий шлях закінчився. Дуже швидко. Дуже рано. Попри всі випробування, він ніколи не жалівся на долю та був вдячний за те, що мав.

Ваутер став найпопулярнішим художником тогодення вже після своєї смерті, й насамперед у Бельгії. Вже по закінченню Першої світової війни, музей Middelheimmuseum (Антверпен) та музей витонченого мистецтва De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (Брюссель) починають скуповувати його роботи.

Рік Ваутер створив 170 картин, 35 скульптур, 50 гравюр, 40 пастелей та 1500 малюнків. Це все було створене усього за 10 років.