Блог Мистецтво Що вiдвiдати

По місцях Вінсента ван Гога

Вінсент ван Гог — один з найпопулярніших художників світу. Сьогодні його картини коштують десятки мільйонів євро, а колись їх не хотіли купити навіть за безцінь.

Вінсент ван Гог, екскурсія музей ван Гога
Вінсент ван Гог народився у невеликому містечку Зюндерт, яке знаходиться у провінції Північний Брабант (Нідерланди), в родині священника. Тут він пішов до школи. Пізніше його відправили у школу-інтернат, де було якісніше навчання. За своє коротке життя, ван Гог переїжджав дуже багато разів, змінюючи не тільки населені пункти, а й країни.

Був непоганим спеціалістом з продажу предметів мистецтва, але ця робота вбивала його з середини.

Одного дня він вирішує стати священником. Не дивлячись на те, що він щодня займався по 8-10 годин, грецька та латинь ніяк не давались. Без знання цих мов, навчатись на факультеті теології було просто неможливо. На кар’єрі священника можна було поставити хрест. На сімейній нараді було вирішено трошки змінити курс. Так Вінсент стає проповідником і потрапляє у найбідніший район Бельгії – Борінаж. Його мешканці заробляли на життя спускаючись у глибокі вугільні шахти, де заробляли копійки. Це дуже сильно вразило Вінсента.

  • Борінаж, Бельгія, ван Гог, Нідерланди
  • По місцях ван Гога, Борінаж, Вінсент ван гог
  • По місцях ван Гога, Борінаж

Через деякий час він знов повертається у батьківський будинок, де для нього облаштовують сарай під майстерню. Врешті-решт Вінсент концентрує свою увагу виключно на малюванні. Перші його роботи були дуже сумними та у темних кольорах. Таким бачив Вінсент життя селян, які були змушені важко працювати за копійки.

  • ван Гог, гід Амстердам, екскурсія ван Гог, музей ван Гога
  • Музей ван Гога, Їдці картоплі, музей ван Гога, гід Амстердам

Художник Вінсент продовжує часто переїздити, все шукаючи ідеальне місце для свого натхнення та роботи. Так, він опиняється в Парижі, де знайомиться з імпресіоністами та починає експериментувати з кольорами, пізніше їде на південь Франції  — в Арль.

  • українськомовний гід Амстердам, гід Нідерланди, гід Роттердам, гід Гаага
  • екскурсія ван Гог, гід Амстердам, україномовний гід Нідерланди

Вінсент чув багато критики у свій бік та бік своєї творчості. Єдина людина, яка вірила в його талант, був його молодший брат Тео. Ван Гог був завзятим трудоголіком, який намагався досягнути успіху у справі, за яку взявся. За десять років намалював 1300 малюнків та 850 картин, але так і не дочекався своєї першої виставки.

Події в його житті й сьогодні викликають суперечки та довготривалі дискусії. Навряд чи ми колись знайдемо пояснення чому сталась та чи інша подія і чому Вінсент вчинив саме так. Але якби ми знали усе чи було б нам і надалі так цікаво?

екскурсія Вінсент ван Гог, українськомовний гід Нідерланди, україномовний гід Амстердам

Вінсент ван Гог — єдиний художник у світі, про якого написано стільки книг та знято стільки фільмів. Єдиний художник про якого ми знаємо так багато і все завдяки листам, які він писав своєму брату Тео. Брати дуже багато листувались, і якщо Вінсент, відразу після прочитання, викидав листи брата у пічку, то Тео акуратно складав та зберігав листи.

Вінсент ван Гог помер у 1890 році трошки не дочекавшись до визнання. Дуже швидко після нього пішов з життя і Тео. Бо, дружина Тео, вирішила продовжити справу чоловіка. Саме завдяки її наполегливій праці була відкрита перша виставка робіт Вінсента ван Гога у Стейделік музеї в Амстердамі.

Сьогодні його роботи можна зустріти у різних музеях світу. У Нідерландах також є музеї, які розповідають про його життя та нелегку долю.

Найважливіші музеї

Музей ван Гога в Амстердамі та музей Het Kröller-Müller Museum в Велуве, в яких зібрані найбільші колекції його робіт. Крім цього, його роботи можна знайти в музеї Drents Museum, який знаходиться в місті Ассен, та в музеї Het Noordbrabants Museum в місті Ден Бош.

В місті Зюндерт (Zundert), що у Північному Брабанті знаходиться будинок Вінсента ван Гога, в якому можна дізнатись більше про його життя та творчість.

Містечко Нюенен (Nuenen) сьогодні називають музеєм просто неба. Тут збереглися 23 локації, які тим чи іншим чином пов’язані з Вінсентом ван Гогом. Щонайменше 14 з них він намалював. Розпочати краще з музею Vincentre, де можна більше дізнатись про художника. Ви знали що всесвітньо відому роботу “Їдці картоплі” він намалював саме в цьому місті?

Дізнатись більше про життя та творчість Вінсента ван Гога можна також на моїй екскурсії. Детальний опис екскурсії можна знайти тут.