Блог Історія

Перший потяг в Нідерландах

Сьогодні важко уявити світ без потягів та зручності, яку вони дають. В Нідерландах вони стали найпопулярнішим видом громадського транспорту. Вони ходять без зупину, поєднуючи між собою провінції, міста та містечка.

20 вересня 1839 року увійшов в історію Нідерландів назавжди! Саме в цей день відправились перші потяги по першій залізній дорозі. 

Перший потяг в Нідерландах

Перші два паротяги De Arend (орел) та De Snelheid (швидкість) здійснили поїздку з Амстердама в Харлем та назад. Для того часу вони їхали з неймовірно шаленою швидкістю у 38 км/год та лякали своїм виглядом мешканців навкруги. Більшість фермерів вважала, що від таких залізних монстрів, які стрімко пролітають вздовж полів, у корів скисне молоко.

А ще також ходили чутки, що від такої швидкості у пасажирів вилітають усі мізки з голови. На щастя, такі байки залишились лише байками та пасажири покидали потяг у дуже гарному настрої. Люди залюбки розповідали про свою подорож та кількість охочих від цього тільки зростала. Вже у перший місяць послугами залізної дороги у Нідерландах скористалось 18 000 людей.

Воно й не дивно, чому потяги швидко стали популярними. Адже раніше, щоб дістатись від Амстердама до Харлема треба було витратити приблизно шість годин. І це лише тільки в один бік! Відтепер, завдяки сучасному сполученню, пасажири мали змогу проїхати цей шлях менш ніж за годину та у більш зручних умовах.

У 1939 році були надруковані копії тих перших квитків на честь святкування століття залізничної дороги Нідерландів. Саме так виглядали найперші квитки на потяг у далекому 1839 році та коштували 0,65 гульдена.

Перший потяг в Нідерландах

Якщо уважно роздивитись квиток, то можна помітити цікаву інформацію: “Прохання до пасажирів бути на вокзалі не пізніше, ніж за 15 хвилин до відправлення потяга.” В наші часи таке прохання виглядає трошки дивним.

Сьогодні нідерландські потяги розвивають швидкість до 140 км/год та в середньому перевозять 1,3 млн пасажирів на добу. Для порівняння: Укрзалізниця перевозить до 100 тисяч пасажирів на добу.