Блог Історія Люди

Перший буєр в Європі

У 1602 році Сімон Стевін змайстрував перший буєр у Європі. Буєр – це легка платформа на колесах або ковзанах, яка оснащена вітрилами.

Сімон Стевін народився у середині 16 століття у м. Брюгге (Бельгія). Вже дорослим переїхав у Нідерланди та вступив у перший університет країни у місті Лейден. Був винахідником, математиком та біологом.

Перші згадування про буєр датуються ще 2000 до н.е. В Китаї вони також були дуже поширені. Саме надихнувшись китайським транспортним засобом, Сімон вирішив побудувати щось схоже і в Нідерландах. Для нього, як математика та винахідника, відтворити буєр не було чимось надважким.

буєр, винахідник, Сімон Стевін, парусник, гід Гаага, гід Делфт
Малюнок буєра, 1602, Сімон Стевін

Спочатку він створив маленьку модель буєра, яка успішно пройшла усі тестування. Після цього Сімон Стевін переходить до будівництва буєра у справжньому розмірі, який вміщував до 28 людей. Цей буєр Сімон подарував штатгальтеру-принцу Маурітсу Оранському (Maurits van Oranje), при дворі якого він працював на посаді приватного викладача принца у Гаазі.

Різні інформаційні джерела стверджують, що буєр розвивав швидкість від 35 до 50 км/год. Старі записи, які було знайдено в архіві Гааги, стверджують, що принц Маурітс проїжджав на буєрі по узбережжю Північного моря від Схевенінгену (Scheveningen) до Петтен (Petten) за дві години. А це, на хвилинку, відстань майже 90 км! 

музей Франса Халса, музей мистецтва Франса Халса, гід музей Гаага, українськомовний гід Хаарлем
Повозка дурнів Флори, Хендрік Герітцз Пот, 1637, музей Франса Халса

Подарований буєр дуже сильно припав до душі принцу Маурітсу Оранському. Він залюбки запрошував дипломатів різних країн на пляж Схевенінгену, щоб прокотити їх вздовж узбережжя на своєму буєрі.

На жаль, перший буєр не зберігся до наших часів, але маленьку копію можна побачити, в історичному музеї Гааги. Або, якщо вам дуже пощастить, то й репліку на березі Північного моря.

гід у Гаазі, гід в Гаазі, історія Гааги
фото з інтернету