Блог Історія

Найстаріша газета світу

найстаріша газета світу

А чи знали ви, шановні, що найстаріша газета у світі друкується в Нідерландах, а саме, в чарівному місті Харлем?

Перший примірник цієї газети вийшов 8 січня 1656 і дуже довгий час випускався під назвою “Oprechte Haarlemsche Courant 1656”.

найстаріша газета світу Нідерланди

Газета друкувалась у видавництві Абрахама Кастеляйна та його дружини Маргарети ван Банкен у самісенькому центрі міста Харлем. Переважна кількість статей були оригінального походження, а не звичайним перекладом чийогось тексту, як це робили його конкуренти. Саме це зробило газету унікальною та шалено популярною.

кастеляйн, abraham casteleyn

У 1737 році родина Кастеляйн продала газету та усі права на неї іншому, дуже відомому, видавництву Enschede (Енсхеде), яке також, до речі, знаходиться у Харлемі. Новій родині вдалося зробити газету ще більш популярною. У 1883 році вони почали випуск ще однієї газети під ім’ям “Haarlems Dagblad”, яка також стала дуже популярною. 

У 1945 році німці наполягли на об’єднанні двох газет під одним ім’ям, і у родини Енсхеде не було іншого вибору, як погодитись. З 5 квітня 1945 року об’єднана газета виходить під назвою “Haarlems dagblad”. 

Після закінчення другої світової війни адміністрація типографії вирішила залишити так, як є.

Звісно, можна поставити під сумнів назву “найстарішої газети у світі”, бо історія знає про існування газет, які видавались ще раніше, та, крім цього, має письмові докази цього. Але річ у тому, що ті газети вже давно не друкуються, а Haarlems dagblad виходить щодня вже декілька століть поспіль.

Більше цікавого про історію Харлема можна довідатись на екскурсії.