Архітектура Блог

Найстаріша кондитерська Утрехта

Просто обожнюю оце все: найстаріша крамниця чи кав’ярня, найменший будинок, або найнезвичніше використання, наприклад, приміщень церков. Найстаріша кондитерська Утрехта була відкрита у першій половині 18 століття.

Найстаріша кондитерська Утрехта

Абсолютна більшість людей проходять повз цієї будівлі й начебто навмисно не помічають її красу та історію. Лише найуважніші та найзацікавленіші звернуть увагу на один дуже дивний факт – на фасаді будинку можна побачити не одну, а аж дві дати. Чому так розбираймося далі.

Кондитерська “Den Dubbelden Arend“, назву якої можна перекласти як “двоглавий орел”, була відкрита ще у 1726 році, якраз навпроти пекарні, яка своєю чергою вже була відома своїми смачними пряниками. Власник кондитерської “Den Dubbelden Arend” теж починає продавати пряники, але іншої, квадратної, форми. Дуже швидко заклад та його продукція стали шалено популярні як в Утрехті, так і за його межами. Любили ці пряники й заможні амстердамці. Вони відправляли прислугу в Утрехт за новою партією свіжих пряників.

  • гід Утрехт, гід Нідерланди, гід Амстердам
  • Найстаріша кондитерська Утрехта

Квадратні пряники від кондитерської “Den Dubbelden Arend” зазвичай подавали до чаю, а от пряники з крамниці навпроти мали глибше значення. Річ у тім, що їх зазвичай презентували чоловіки, коли хотіли освідчитись у коханні. Чоловік дарував пакунок свіжих пряників молодій жінці, яка припала йому до очей. Цю романтичну, та дуже важливу, функцію круглі пряники виконували з 17 і майже до кінця 19 століття. Потім кондитерська зачинилась і традиція зникла.

Але повернемось до конкурента. Останній пряник кондитерська “Den Dubbelden Arend” продала у 1989 році та після 263 років існування зачинила свої двері назавжди. Після цього будівля мала різні значення. Тривалий час тут була антикварна лавка, а зараз знаходиться перукарня. Але, хто знає можливо у майбутньому в цій будівлі знов з’явиться кондитерська, де можна буде купити унікальні утрехтські пряники. 

Найстаріша кондитерська Утрехта, гід Утрехт, печіво, пряник