Блог Мистецтво

З дальтонізмом у музей мистецтва

Уявіть собі, що ви прийшли у музей. Бачите людей, які стоять по двадцять хвилин біля картини. Ви дивитесь на цю картину і не розумієте, що там такого особливого. Йдете далі до іншої, а потім ще й ще. І вони вас взагалі не чіпляють. Вийшовши з музею ви так і не зрозуміли, що такого в тих картинах та чому люди ними так захоплюються. 

І якось знов приходите у музей та вам видають окуляри. Вони виглядають як звичайні сонцезахисні, але… 

Але це окуляри для людей, очі яких не відрізняють зелений та червоний кольори. Звісно, ви дуже скептично до цього ставитесь. Мабуть, навіть не хочете вдягати їх, вирішивши, що це якийсь дурний жарт, але просто мовчки берете їх та несете у руці.

Якось біля однієї з картин, ви вирішуєте таки вдягнути ці окуляри і… І ви враженні. Емоції переповнюють вас настільки, що навіть затримуєте подих.

Ви вперше в житті побачили усе різноманіття кольорів. Все те, що більшість людей бачить щодня, але не цінить. Ви нарешті побачили наскільки світ та картини різнобарвні. Ви нарешті зрозуміли чому люди стоять перед картиною по 20 хвилин, а то й більше.

Ви думаєте це фантастика? А от і ні! З травня 2019 року це стало можливим завдяки сумісній роботі музею Centraal Museum, що в Утрехті, та фірмі Enchroma.

Завітавши у музей, можна орендувати такі окуляри та насолоджуватись усією гаммою кольорів. І це дивовижно!

На перший погляд, може здатись, що це не така й важлива річ. Але вдумайтесь у ці цифри – кожний дванадцятий чоловік та кожна жінка з двохсот у світі, не бачить зелений та червоний кольори. 

Ці окуляри також можна придбати та щодня насолоджуватись красою кольорів.

Тільки-но подивитесь на відео реакцію людей, які вперше вдягнули такі окуляри (субтитри англійською мовою).