Блог Історія Люди

Його відважності заздрять мільйони

Що штовхало людей у середні віка підійматися на невеличкий дерев’яний корабель та відправлятись шукати новий світ: жага до пригод, відвага, безрозсудність чи бажання увійти в історію? Ми ніколи цього не дізнаємось, але саме завдяки їм наш світ змінювався.

Олівер ван Ноорт

Олівер ван Ноорт (Olivier van Noort) народився у середині 16 століття в місті Утрехт. В Нідерландах він і сьогодні залишається відомою персоною і звісно не тому, що народився в одному місті, а помер в іншому. Олівер ван Ноорт був першим нідерландським мореплавцем, який здійснив навколосвітню подорож.

Разом з дружиною переїхав з Утрехту в Роттердам, де й почав проводити компанію з пошуку інвесторів для своєї морської подорожі. Мисливці за грошима з різних міст злетілись на його пропозицію, як оси на мед.

дивовижний вояж голландця_Лукас де Фріс-1649
Дивовижний вояж голландця Лукас де Фріс 1649

Майже через два роки, 2 липня 1598 року, експедиція Олівера ван Ноорт розпочала свою подорож у пошуках дороги в Азію. З порту Роттердаму вийшло два кораблі й ще два з Амстердаму та відправились на захід. Вже через пів року експедиція досягла Південної Америки, а точніше поселення, яке сьогодні відоме як Ріо-де-Жанейро. Трошки побились там з португальцями та пішли шукати інше, ще ніким незайняте, місце. Добре, що в ті часи в Америці їх було дуже багато.

Опис навколосвітньої подорожи Олівера

Трошки перепочивши та поповнивши запаси їжі та води, вони відправились далі у подорож. Обігнули материк з південної сторони через пролив Магеллана, втратили два кораблі та частину команди й далі направились до Нідерландської Ост-Індії, сучасної Індонезії.

Здавалось би, що тут такого? 

Для нас можливо нічого особливого, але в ті часи мап світу, які є в наші часи, ще не існувало і мореплавці часто були змушені пливти буквально навпомацки.

В решті решт Оліверу ван Ноорт вдалось досягнути островів Індонезії. Команда корабля мала змогу відпочити в одному з нідерландських поселень. Вони завантажили на корабель партію спецій і знов вирушили далі — до мису Надії.

  • Мапа Бордоне Бернедетто, 1528
  • Равенсбургерська карта світу 1594 року
  • мапа світу_ картограф Блау-1648

Майже через три роки пригод, Олівер ван Ноорт та залишки його команди нарешті дісталися порту в Роттердамі. На календарі було 26 серпня 1601 року. Три місяці потому була заснована компанія VOC (Голландська Ост-Індійська компанія) — найперша інтернаціональна торгова компанія у світі.

Останні роки життя Олівер провів у невеликому, але дуже важливому, у ті часи, містечку Схоонховен (Schoonhoven), де й помер та був похований у головній церкві міста.

Але не тільки цим може похизуватись історія цього містечка і про це я ще розповім.