Блог Історія

Оладки з полуницею для Президента Клінтона

Мешканці Делфту й досі згадують той день, коли до них несподівано завітав президент Клінтон. Але ще більше вони люблять згадувати як він смакував оладки з полуницями.

У 1997 році у Нідерланди сам пан Клінтон завітав з візитом до королівської родини. Король Вільєм-Олександр та королева Максіма зустріли Президента у Гаазі у Королівському палаці, як зобов’язує це статут.

Вони посиділи, побалакали, а потім відправились у сусіднє містечко Делфт. Метою їхнього візиту була Нова Церква, що стоїть, у самісінькому центрі міста, на площі Маркт. Все йшло начебто за регламентом, але так сталося, що коли вони приїхали, то виявилось, що там їх ніхто не чекає. Мешканці міста дуже здивувались їх появі. Здивувалась й адміністрація церкви.

Чому саме у цю церкву?

Все дуже просто. У 1584 році Вільгельм Оранський був вбитий у Делфті. Місто Бреда, де знаходився родинний склеп Оранських, було окуповано іспанцями, тому треба було щось вигадати. Вирішили далеко не ходити, а поховати Вільяма у церкві Делфту. Так і зробили. З того часу, членів королівської родини, зазвичай, хоронять саме там.

Так от, король Нідерландів та Президент США приїхали у Делфт з метою відвідати церкву та віддати свою пошану предкам родини Оранських.

Приїхати, то вони приїхали, а от до склепу потрапити так швидко не сталось. Адміністрація не змогла знайти ключі від нього, і високопосадові гості залишились чекати на площі.

Президент Клінтон вирішив не гаяти час

Тим часом, Білл Клінтон, або не хотів марно втрачати часу, або й справді дуже зголоднів, та відправився в одну з кав’ярень розташованих на площі Ринок. Він обрав кав’ярню het Wapen van Delft (сьогодні вона називається Het Gulden ABC), яка славилась своїми смачними поферчес (голландські оладки). Як написала газета Trouw, там він замовив собі смачні поферчес з полуницею, а його дружина Хіларі — з вишнею та збитими вершками.

Вже пройшло більш ніж 20 років після цієї події, але її й досі згадують не тільки у кав’ярні, але й в усьому Делфті.