Блог Історія

Музичні альтанки

За весь час існування Амстердама, у місті була купа силенна найрізноманітніших феноменів. Один з них — це музичні альтанки у публічних місцях.

Їх почали встановлювати ще в середині 19 століття. Та на початку 20 століття існувало двадцять таких альтанок в різних частинах міста. До наших часів збереглося лише шість.

Спочатку їх встановлювали на замовлення приватних заможних осіб або спілок. Під самою альтанкою, зазвичай, була комора, де музиканти складали свої інструменти. Не дивлячись на те, що вони знаходились у відкритих місцях — парках або садах,  піднятись на них міг далеко не кожний. Дуже часто вони розміщувались на маленькому острові посеред штучного ставка. Єдиний міст, яким остів був пов’язаний з берегом або підіймався, або зачинявся на замок.

Найстаріша, відоміша, музична альтанка була збудована у 1852 році на замовлення амстердамського зоопарку “Artis”. Зробили вони це лише заради того, щоб привернути до себе додаткову увагу потенційних відвідувачів. І ця ідея дуже добре спрацювала. Вважається, що за оздобленням вона була найгарніша з усіх, які існували в Амстердамі. 

Одна з таких альтанок знаходилась в саду поруч з Концертним залом, але вхід в сад був тільки для членів спілки або власників абонементів. Тому, ті, хто не міг потрапити всередину, збирались біля паркану та слухали концерти класичної музики. Розповідають, що біля паркану слухачі поводились набагато тихіше, ніж ті, хто перебував у садочку. 

Трохи згодом ситуація змінилась. В Амстердамі з’явився перший міський парк з … музичною альтанкою. Це був парк Вондела. З того часу усі охочі могли послухати музику.  

Звісно, в кожної альтанки своя доля. Більшість з них зникли під час розбудування міста і їх місце зайняли житлові будинки. Одна з них зникла в камінах мешканців міста під час холодної зими 1944 – 1945. Тоді люди не мали змоги покинути місто аби зібрати гілок для опалення житла, тому вхід йшло все, що можна було використати.

Зараз альтанки знаходяться під державною охороною і їм вже майже нічого не загрожує.

Побачити їх можна за цими адресами:

  • Vondelpark, 1873*
  • Schellingwoude, 1922
  • Oosterpark, 1908
  • Ransdorp, 1923
  • Durgerdam, 1923

* – дата будування

В зоопарку Artis теж можна побачити альтанку. Вона не входить до переліку пам’яток архітектури, бо була зведена лише у 1985 році на згадку про ту, першу, альтанку.