Блог Історія

Подія, яка змінила історію Амстердама

26 травня 1578 року в Амстердамі відбулась Альтерація.

Коли я розповідаю про історію Амстердаму то дуже часто звертаюсь саме до цієї події. І це не просто так. Адже саме вона стала ключовою точкою в численних змінах міста.

Так що саме означає Альтерація?

Альтерація — це переворот, після якого католики з місцевого управління, були відсторонені від влади та вигнані з міста назавжди. А разом з ними й церковні службовці.

З назвою розібрались, а тепер повернемось до самої події.

Вже декілька років йде запекла війна між протестантами та католиками. Війна по визволенню Нідерландів від іспанської корони. Кожне місто самостійно обирало яку зі сторін підтримувати. Амстердам був на стороні іспанського короля Філіппа II, хоча майже усі міста навкруги підтримували Вільяма Оранського та протестантів.

Місцева влада сповідувала католицизм та була відверто проти того, щоб протестанти прийшли до влади. Вони дуже добре розуміли, що скоріш за все їх відсторонять від влади та цього, вони точно не хотіли.

Але Вільям Оранський вважав, що Амстердам йому дуже потрібен. Тому спочатку морські гези заблокували вихід в Північне море та майже паралізували торгівлю з іншими містами Європи. Амстердаму було важко, але воно рішуче стояло на своїй позиції.

В листопаді 1577 року морські гези спробували захопити місто, але амстердамці змогли дати їм відсіч. Вже через декілька місяців влада міста переходить на бік протестантів та підписує договір з Вільямом Оранським. Зміни були лише на папері, тому що влада міста так і залишилась католицькою.

Нова влада країни приходить до висновку, що треба робити також і зміну місцевої влади, а простіше кажучи — переворот. Вони добре розуміли, що така спроба може привести до громадянської війни. І цього вони дійсно не хотіли, бо дві війни одночасно — це вже занадто.

26 травня 1578 року група гезів, при підтримці місцевих протестантів, висаджується на площі Дам. Так, колись вздовж головної площі міста, там де зараз ходить трамвай, текла річка. Їм вдається захопити владу. Двадцять магістратів-католиків були вислані з міста та також майже всі церковні служителі.

Усі приміщення католицьких церков та монастирів перейшли в руки нової влади. Церкви офіційно стали протестантськими та отримали нові назви. Приміщення монастирів отримали нові призначення: будинки сиріт, будинки для літніх людей, виправні колонії тощо.

Через декілька місяців нова влада видає указ, яким заборонила проведення публічних католицьких служб. Католики були змушені будувати собі невеличкі приховані церкви в житлових будинках. Враховуючи те, що їх віра не була під забороною, вони мали на це право. Головна умова — зовні будівля не мала бути схожа на церкву та на її даху не дозволялось ставити хреста. Таких церков в місті було дуже багато і звісно місцева влада дуже добре знала про їх місце розташування, але вони дивились на це скрізь пальці.

Чому?

Дуже просто. По-перше, кількість католиків в місті залишалась дуже великою, приблизно 30-40%.

По-друге, нова влада притримувалась Утрехтської унії, прототипу сучасної Конституції. Цей документ давав свободу вибору віри та що за це нікого не будуть переслідувати.

Саме після Альтерації в Амстердамі починається золота епоха. Численні торговці та промисловці з півдня обирають Амстердам своєю новою домівкою. Це зробило місто головним портом Європи та принесло йому шалені гроші.