Блог Історія Люди

Хуйє Мі (Goeie Mie)

Хуйє Мі прославила своїм вчинком місто Лейден на весь світ. Художники, вчені та винахідники по-тихому заздрять, адже навіть через сто років вона продовжує викликати неабиякий інтерес у публіки.

гід Голландія, Хуйє Мі, серійний вбивця

Знайомтеся Хуйє Мі (Goeie Mie), повне ім’я – Марія Катаріна Званенбюрг, народилася у 1839 р. у Лейдені в районі робітників. З першого дня її життя було сповнене нещасть і безпросвітної бідності. Її чоловік Йоханес працював по 60 годин на тиждень на ткацькій фабриці, але грошей ледве вистачало. Шестеро з дев’яти дітей померли не доживши до п’ятирічного віку.

У районі її знали як добру та чуйну людину. Багатьом допомагала виховувати дітей, господарювати та піклуватися про хворих. Все було добре, однак одного дня Хуйє Мі зрозуміла, що на хворих можна легко, і добре, заробити. Вона вмовляла їх застрахувати своє життя, а одержувачем страховки вказувала себе.

За шість років отруїла 25 людей, а ще 40 втратили здоров’я. Весь цей час її ніхто не підозрював, допоки майже одночасно не померла вся родина Франкхаузен. Було порушено кримінальну справу, проведено розслідування, розтин, а також ексгумацію вже похованих тіл. З’ясувалось, що усі жертви були отруєні миш’яком. Його також знайшли й в мертвих комахах, що лежали на могилах вбитих.

українськомовний гід Нідерланди, екскурія Нідерланди, крисина отрута

У ті часи миш’як ще вільно продавався в аптеці та використовувався для лікування. Щоб не запідозрили недобре, Хуйє Мі вирішила ходити до корабельної, де також продавали миш’як. Його додавали у фарбу для боротьби з пліснявою у будинках. При покупці вона ввічливо відмовлялась від допомоги змішати для неї миш’як із фарбою, пояснюючи, що зробить це сама вдома.

Миш’як – це ідеальний засіб, який не має смаку та запаху. Хуйє Мі додавала його до їжі, а хворі, нічого не підозрюючи, охоче їли гарячий обід.

екскурсія по Лейдену, гід Лейден, суд вбивці

Вбивство перших жертв принесло їй бажаний прибуток, але швидко все змінилося. Хуйє Мі перетворилась на холоднокровну вбивцю. Це сталося саме в той момент, коли деякі з її дітей померли один за одним. Щоб притупити материнське горе вона почала пити. І вже незабаром перетворилась на вбивцю.

Але як їй вдалося вбити стільки людей?
Річ у тім, що тоді лікарі відмовлялися відвідувати район бідних і це було на руку Хуйє Мі.

1885 року її засудили до довічного ув’язнення. Страховики вимагали повернути гроші назад, адже у страховці не було прописано пункт “вбивство”. Хуйє Мі (Goeie Mie), померла у 1915 р.

Більше захопливих історій можна почути на моїх екскурсіях. Їх детальний опис можна знайти тут.