Блог Мистецтво Поради Що вiдвiдати

Фантастичний музей просто неба Zuiderzeemuseum

Щоб зрозуміти Нідерланди потрібно докласти зовсім трошки зусиль. Вам точно не доведеться багато читати, а достатньо лише відвідати музей просто неба Zuiderzeemuseum.

Вперше я потрапила в цей музей ще у 2012 році та закохалася у нього назавжди. Він міцно зайняв позицію №1 у моєму особистому списку музеїв, які варто відвідати у Нідерландах.

Zuiderzeemuseum, гід Голландія, гід Хорн, гід Хоорн, гід Алкмар

У 1932 році була введена в експлуатацію захисна гребля. Південне море стало прісним і перетворилося на озеро IJsselmeer. Владі вдалось розв’язати проблему затоплень, але одночасно з цим вона створила іншу. Рибалки втратили свою роботу, адже риба пішла за солоною водою. Втратили роботу кораблебудівельники та ремонтники. Люди масово почали покидати узбережжя.

Населення їхало на південь у пошуках роботи, але це не входило в плани уряду. І тоді вони подумали: “А чому б не збудувати в маленькому місті Enkhuizen (Енкхаузен) музей, який допоможе зберегти традиції та надасть роботу місцевим?”.

Так почався пошук автентичних будинків та інших будівель. Їх акуратний демонтаж, перевезення та будівництво наново вже на новому місці.

  • Zuiderzeemuseum
  • Zuiderzeemuseum
  • Zuiderzeemuseum
  • Zuiderzeemuseum
  • Zuiderzeemuseum
  • Zuiderzeemuseum

Музей просто неба Zuiderzeemuseum – справжнє село з будинками рибалок та робітників, зі школою, церквою з цвинтарем, магазинами, кузнею, пральнями, млином та багатьом іншим. Тут навіть є своя коптильня, і я вам дуже раджу купити у них рибу. Тільки прихопіть із собою хліб, щоб було ще смачніше.

У багатьох будинках можна поспілкуватися з його “мешканцем”, точніше працівником музею, який грає свою роль. Він відповість на всі ваші запитання, а може, навіть і почастує чимось смачненьким.

  • Zuiderzeemuseum
  • Zuiderzeemuseum
  • Zuiderzeemuseum

Тут можна пограти в ігри минулих часів, покататися на каруселі чи човні. Одягнути національні костюми та подоїти корову!

Як дістатися?

До музею можна легко дістатись громадським транспортом. З Амстердама ходить прямий потяг до станції Enkhuizen (це кінцева зупинка). Прямо від залізничного вокзалу до музею ходять кораблики, або ж можна дійти пішки. Після музею раджу прогулятися самим містом Енкхаузен. Насолодитись його затишними вуличками з маленькими будинками на каналах і величезною ратушею. Пройшовши вуличками можна знову вийти до залізничного вокзалу.

Цей музей просто неба працює з квітня по жовтень (включно). Зважайте на це при плануванні поїздки.

Музей працює щодня з 10 до 17.
Квиток для дорослого коштує 17,50 €, дитячий (до 12 років) – 13€.
В музеї також діють Музейні картки.

Адреса музею:
Wierdijk 12 – 22, 
1601 LA Enkhuizen

Більше інформації на сайті за посиланням тут.