Архітектура Блог

Дрейфувальний павільйон

Дрейфувальний павільйон — ще один унікальний проєкт, який вже реалізований у Нідерландах! Свою назву отримав від прямого призначення павільйону – дрейфування на воді. Цей проєкт розпочав нову еру будівництва у Роттердамі — стале будівництво дрейфувальних конструкцій.

Ідея створення павільйону належить делфтській компанії Blue21, яка розроблює фантастичні проєкти та задає тон будівництву не тільки в рідній країні.

  • Drijvend Paviljoen, гід роттердам, українськомовний гід нідерланди, гід амстердам
  • українськомовний гід нідерланди, гід амстердам, гід гаага

Якщо подивитись на фотографії, то можна побачити, що павільйон складається з трьох плавучих напівсфер. Їх загальна площа дорівнює чотирьом тенісним кортам і це все разом дрейфує на поверхні води! В будь-який момент цю конструкцію можна перемістити в інше місце, навіть не розбираючи її. Але гавіть це не головне!

Drijvend Paviljoen, дрейфувальне місто, гід амстердам, побачити в Роттердамі

Головне те, що дрейфувальний павільйон збудований з урахуванням усіх сучасних вимог до збереження навколишнього середовища. Наприклад, на даху встановлені сонячні панелі, які також захищають приміщення від перегрівання. В кожній напівсфері свій мікроклімат. Каналізаційна вода очищується в павільйоні та використовується знову для технічних потреб і т.д.

Drijvend Paviljoen

Цей павільйон можна орендувати для будь-яких заходів, будь-то весілля чи вечірка, або ділова зустріч з презентацією. Все це можливо. Сьогодні павільйон знятий у довгострокову оренду навчальним закладом Hogeschool Rotterdam, який проводить там різні заходи, але зняти приміщення для проведення заходу все ще можливо.

Середня напівсфера павільйону має висоту 12 метрів та в ній знаходиться фоє, яке може вмістити до 400 гостей. Дві інші напівсфери менші за розміром та вміщують до 150 гостей. Крім того, павільйон має велику терасу з фантастичним краєвидом на гавань.

Drijvend Paviljoen, гід дордрехт, гід гауда, дрейфувальний будинок, дрейфувальний павільйон,

Але навіщо такі ускладнення, адже можна будувати на звичному ґрунті? Так, можна, але клімат змінюється, а разом з ним, вже зараз треба шукати нові можливості для розвитку та підлаштування нашого життя. Вже сьогодні зрозуміло, що чим далі, тім більше таких дрейфувальних платформ буде з’являтись в різних куточках світу.

Але повернемось до цього проєкту. Раніше павільйон був розташований в роттердамській гавані Rijnhaven і з початком її модернізації, павільйон перевезли у гавань Dokhaven. В гавані Rijnhaven влада вирішила втілити в життя соціально-відпочивальний центр. Тут будуть побудовані найсучасніші хмарочоси, один з берегів гавані перетвориться на зону відпочинку та пляж, а на воді з’являться нові дрейфувальні павільйони. Окрім того, тут з’явиться і дрейфувальний парк!

гавань Роттердам, місто майбутнього, гід Роттердам, гід у Нідерландах

Очікується, що більша частина модернізаційних робіт в гавані закінчаться вже у 2025 році. В цьому ж році розпочнеться будівництво житлових будинків. Нам залишається лише чекати на завершення будівництва, щоб потім насолоджуватись унікальною красою, створеною руками людини.