Блог Історія

Чорний понеділок

Цей день назавжди увійшов в історію Нідерландів й отримав таку назву завдяки жахливій події, яка відбулася 7 травня 1945 року. Чорний понеділок забрав життя декілька десятків ні в чому неповинних цивільних.

Офіційно Нідерланди були звільнені 5 травня 1945 року. Вся країна раділа цій події. В той понеділок багато мешканців Амстердаму поспішали на площу Дам, аби побачити канадських військових, які звільнили їх країну. На головній площі міста та у провулках лунала музика з шарманок. Хтось з людей крадькома попивав алкоголь. Люди щиро раділи миру та звільненню. Вони були впевнені, що війна закінчилась.

Годинник на Королівському палаці, що стоїть на площі Дам, пробив третю годину дня. Вже за декілька хвилин пролунав постріл, а слідом за ним кулеметна черга з вікна на другому поверсі однієї з будівель. З цього вікна вся  площа була, як на долоні.

На площі люди почали розбігатись хто куди, аби врятувати своє життя. У цій метушні матері губили своїх дітей. Укриття намагались знайти хоча б десь: за стовпом, за кіоском або навіть за шарманкою. 

Слідчі до кінця так і не встановили справжню причину такого вчинку німецького військового. Існує декілька версій. За однією з них, німецьких військових спробували роззброїти внутрішні збройні сили Нідерландів, а це було протизаконно та суперечило домовленостям, за якими військових країни агресора мали роззброювати канадські союзники.

По іншій версії, внутрішні збройні сили спробували заарештувати мешканку Амстердаму, яка зустрічалася із німецьким військовим. Він хотів її захистити та відкрив вогонь.

Є також версія, що в цій кімнаті знаходились німецькі військові. Вони були напідпитку та думка, що війна закінчилась та вони програли їх сильно пригнічувала. Не витримавши нервової напруги, а може просто з почуття помсти, вони відкрили вогонь з вікна по цивільному населенню.

Що насправді стало причиною такого вчинку, який забрав життя тридцяти двох нідерландців, ми вже навряд чи дізнаємося.

У 2016 році на площі Дам мер Амстердама Еберхард ван дер Лаан відкрив монумент на згадку про цей чорний понеділок. Тридцять дві меморіальні камені розташовані точно на тому місці, де загинула кожна жертва цієї трагедії.