Блог Поради Природа Що вiдвiдати

Наймальовничіше місце у світі

Де відпочити від міської метушні та ще й так щоб туди було легко дістатись? А ще щоб воно було дуже мальовничим. Ми часто ставимо собі ці запитання. Найкраще місце – заміська садиба Елсваут.

Про ліси, парки та заповідники Нідерландів можна говорити нескінченно довго. Тим паче що тільки національних заповідників тут вже двадцять один!

  • природа Нідерландів, заміські будинки
  • природа Нідерландів

Сьогодні розповім про одне неймовірно гарне місце у Харлемі. Про нього чомусь в інтернеті немає інформації українською, хоча серед мешканців Харлема та навколишніх міст воно явно у фавориті. І недарма!

Заміська садиба Елсваут (Elswout) колись була літньою резиденцією родини Борских. Йохана Борскі придбала велику ділянку землі вздовж узбережжя Північного моря і розпорядилась побудувати тут декілька маєтків. Одним з них став її улюблений маєток Елсваут. Якщо ви бували у музеї Van Loon (ван Лоон), то стикалися з цим прізвищем. Там же можна побачити один з двох портретів Йохани Борскі, що збереглись до наших часів. У ті часи це була одна з найбагатших та найвпливовіших сімей у Нідерландах. Свого часу саме пані Борскі врятувала Нідерланди від дефолту.

природа Нідерландів

Борскі володіли не лише територією маєтку, а й усіма дюнами Zuid-Kennemerland, включаючи те місце, де я зараз мешкаю. Якщо глянути на карту, то це величезна територія загальною площею 38 кв.км. Від усього багатства родини залишилось лише декілька маєтків, які потім також були продані.

Сьогодні садиба Елсваут (Elswout) – це місце дозвілля та відпочинку. Сім’ї тут часто влаштовують пікніки, а фотографи – романтичні та весільні фотосесії. В оранжереї часто проводять розкішні весілля або інші урочисті заходи.

природа Нідерландів, гід Амстердам, гід Нідерланди, заміська садиба Елсваут

Любителям оленів тут теж буде чим зайнятися. Вони з радістю приймуть від вас частування у вигляді моркви чи яблук. Нерідко вдячні олені ще й позують для ваших знімків. Тільки прошу ніяких солодощів і хліба! Їх шлунок не пристосований для переварювання такої їжі.

Я особисто обожнюю це місце. У моєму особистому переліку найкращих природних місць Нідерландів Elswout ділить перше місце з вересовими пустками у національному заповіднику Veluwe.

природа Нідерландів, українськомовний гід Амстердам, гід Делфт

Коли найкраще сюди приїжджати?

У будь-яку пору року тут мальовничо. Схили покриті яскраво зеленим мохом, високі дерева з розкішною кроною, покручені стежки, які кружляють та відкривають фантастичні краєвиди на штучні озера, канали та саму садибу. За останні декілька років садибу та маєток суттєво відремонтували та зробили ще більш комфортним для відвідувачів.

Як дістатися?

Потягом до станції Overveen, а далі хвилин 15-20 пішки. Мешканцям Харлема раджу їхати велосипедом. Поруч з садибою є також платний паркінг для автівок.

природа Нідерландів, гід Харлем, гід Нідерланди, олені

Неподалік від маєтку знаходиться атмосферний кафе-ресторан ‘t Wapen van Kennemerland (Ramplaan 125), яке дуже люблять місцеві. А я найбільше ціную те, що вони печуть власну  випічку. Повірте, таке у Нідерландах зустрічається нечасто. У цьому закладі також подають дуже смачні вечері.