Блог Історія Поради Що вiдвiдати

Древні римляни у Нідерландах

Римська імперія контролювала неймовірно велику територію Європи. Дві тисячі років тому римляни прийшли на територію сучасних Нідерландів і дуже швидко її захопили. Разом з мешканцями. Нескореними залишилися лише фризи.

Попри мою величезну любов до Італії та всього, що з нею пов’язано, до Римської імперії я залишалася байдужою. І навіть читаючи про подвиги древніх римлян у Нідерландах, я мляво позіхала. Знати – треба, але заглиблюватися – дякую, не буду.

Вперше вони мене серйозно зачепили під час навчання на гіда, коли ми були на практиці з архітектури в Утрехті. І тоді мене вразили навіть не самі древні римляни, а місцева влада та їхнє трепетне ставлення і до цієї частини історії. Адже Утрехт – це колишній форт римлян, біля якого утворилося поселення, і так почалась історія міста. Заглибившись у давню історію Утрехта, я дізналася, що поруч колись був ще один римський форт. Правда, після того, як римляни пішли, форт був покинутий і кілька століть там була пустка.

  • Древні римляни у Нідерландах
  • Древні римляни у Нідерландах
  • Древні римляни у Нідерландах

Вже в наші часи ця земля потрапила до міського плану під забудову. Будівельники почали копати котловани під будинки, але недовго, бо виявили якісь археологічні знахідки. Покликали археологів. І невдовзі ті заявили про важливе відкриття.

Знайшли форт про існування якого підозрювали, але не знали, де саме він знаходиться. Знайшли бруківку, яку проклали древні римляни. А ще знайшли кілька затонулих кораблів. Один з них затонув раптово, про це кажуть речі, які збереглись на судні.

  • Древні римляни у Нідерландах
  • Древні римляни у Нідерландах
  • Древні римляни у Нідерландах

Ці знахідки внесли зміни до планів міста. Будівництво мікрорайону було скасовано. Замість забудови пустиря житловими будинками, на їх місці з’явилася реконструкція римського форту та сторожової вежі у натуральну величину, а біля стіни форту – город. Як раз на тому самому місці, де він був у римлян.

україномовний гід Нідерланди, що відвідати Утрехт

Форт Hoge Woerd точно варто відвідати як дорослим, так і дітям. Неймовірно, але вхід туди абсолютно безоплатний! Паркування теж!
Гуляй, вивчай, насолоджуйся. Усередині є фантастична експозиція знахідок і можна взяти аудіогід. Є куточок для дітей, де вони грають та знайомляться з тією епохою. Головний експонат – це затонулий човен довжина якого аж 25 метрів!

А ще можна піднятися на стіну та обійти форт по периметру. І це того варте. Город та ферма також відкриті для всіх охочих.

гід Утрехт, що подивитись в Утрехті

Форт відкритий з вівторка по неділю з 10.00 до 20.00.
Адреса: Hoge Woerdplein 1, 3454 PB Utrecht