Блог Природа Що вiдвiдати

Дюна заввишки з гору

Нідерланди мають багато цікавого, але на жаль не мають гір. Саме тому місцеві, вказуючи на дюни, жартома називають їх “нідерландські гори”. Зараз хтось може згадати про південну частину провінції Лімбург та її схили, але про це якось іншим разом.

туризм в Нідерландах природа гриби гори в Нідерландах

Дюни у Нідерландах існують вже десятки тисяч років. Під дією вітру вони змінювали свою форму та розмір. Цей процес продовжується і сьогодні, тільки вже під наглядом науковців. Чому? Все дуже просто.

Якщо подивитись на мапу країни, то можна побачити, що дюни простягаються майже вздовж усього узбережжя Північного моря. Вони виконують функцію природного бар’єра, який захищає країну від постійних приливів та частих штормів у Північному морі. Саме тому дуже важливо зберігати цей бар’єр, але при цьому не давати дюнам дуже щільно заростати рослинами.

дюни у нідерландах, природний захист, українськомовний гід амстердам

Парків, де можна прогулятись по дюнах, в Нідерландах дуже багато. Найвищі дюни знаходяться поруч з селищем Схорл (Schoorl), що недалеко від міста Алкмар. Найвища дюна тут має висоту аж 55,4 метра!

І на неї можна піднятись!

Наверх веде що найменше два шляхи. Перший  — навпростець, по самій піщаній дюні, для тих, хто не шукає легких шляхів. Другий  —  по сходах, але доведеться робити коло, і ця стежка значно довше за відстанню та, одночасно, легша, ніж інша. Який маршрут обрати вирішуйте самі, бо кожен з них вартий вашої уваги. Діти зазвичай вибирають маршрут навпростець. Це і виклик, і фантастична забавка.

Та й це ще не все! Оскільки дюни тут знаходяться в національному парку, то тут вам буде запропоновано ще декілька різноманітних маршрутів для прогулянки. Можна навіть дійти пішки до моря, або піднятись на оглядовий майданчик та помилуватись краєвидом навкруги. Або просто погуляти по лісу та відпочити від міської метушні. Дюни у Нідерландах – це неповторна краса.

дюни у Нідерландах, гід у нідерландах, гід алкмар

Пам’ятайте: збирати гриби та ягоди в Нідерландах заборонено! За це можна отримати чималенький штраф.