Архітектура Блог

Сталий хмарочос Binck Blocks

В Нідерландах реалізується все більше і більше дивовижних проєктів сталого будівництва. Нідерландські архітектори придумують такі будівлі, які здавалось би неможливо реалізувати, але це ж Нідерланди.

Цього разу мова йде про житловий комплекс в Гаазі, який обіцяють здати в експлуатацію вже цього року.

архітектурне бюро LEVS_BinckBlocks-4
Архітектурне бюро LEVS Binck Blocks

Binck Blocks – це сталий хмарочос висотою 115 метрів. Архітектори вирішили ускладнити собі задачу та спроєктували особливу будівлю, замість звичайної монолітної.

Комплекс буде складатись з шести блоків, які встановлені один на одного, наче кубики з гри “Тетріс”. Це значно ускладнює процес будівництва, але дає змогу гратись з простором та спроєктувати квартири на будь-який смак.

В будівлі буде 200 квартир і, мешкаючи в такому великому комплексі, дуже часто сусіди не знають один одного навіть в обличчя. Така закритість ізолює нас та стає причиною непорозумінь. Саме тому, все частіше архітектори проєктують не просто багатоквартирний комплекс, а й створюють в ньому місця зустрічі та спілкування для мешканців будинку.

В Binck Blocks таких місць буде декілька! Одне з них, це паркова зона на даху паркінгу, який буде стояти впритул до житлового будинку. Інше місце зустрічі та спілкування буде розташовано на даху хмарочоса. Окрім спілкування з сусідами там можна буде помилуватись панорамою міста та заходом сонця над Північним морем. А ще буде величезний балкон з видом на затишний район.

Буде тут й ігровий майданчик, але не поруч з будівлею, а на 24 поверсі! З трьох боків цей майданчик буде оточений квартирами, а от з четвертого боку в нього буде захисне скло та відкритий простір зі свіжим повітрям. Для дітей — це фантастична можливість гратись в будь-яку погоду на свіжому повітрі, адже в Нідерландах дуже часто йде дощ. Гарний вихід з безвихідної ситуації.

архітектурне бюро LEVS_BinckBlocks-4
Архітектурне бюро LEVS Binck Blocks

Та й це ще не все! Споруда буде також дружньою до довкілля. Наприклад, тут будуть збирати дощову воду та використовувати її для поливання росин, які знаходяться в середині будівлі та назовні. А головне, тут будуть вертикальні сади з рослинами, які найбільше люблять птахи та комахи. Сьогодні у Нідерландах головне правило – створюючи житло для людей, пам’ятай і про інших живих істот. Сталість стала частиною нашого звичайного життя.