Архітектура Блог

Де живе король Нідерландів?

Приїхати в Гаагу і не побачити палац, в якому мешкає король Нідерландів зі своєю родиною звучить доволі дивно.

Зазвичай ті, хто приїжджають до Гааги, неодмінно хочуть побачити Королівський палац, який знаходиться у самому центрі міста, за адресою Noordeinde 68. Багато хто також сподівається побачити хоч когось з королівської родини, але мушу розчарувати. Родина там не мешкає. Палац Нордейнде – це робоча резиденція короля та використовується тільки для офіційних закладів і ще рідше там проводять екскурсії.

Так, а де ж тоді проживає король Нідерландів з родиною?

Чесно кажучи, вони проживають у різних місцях. Якщо мова йде про колишню королеву Беатрікс, мати чинного короля Вільгельма-Олександра, то вона мешкає в невеликому замку Drakensteyn.

Якщо казати про теперішнього короля Вільгельма-Олександра та його родину, то вони переважно мешкають в палаці Huis ten Bosch, який теж знаходиться у Гаазі. Але не поспішайте шукати його на мапі, щоб відвідати. Якщо ви туди приїдете, то скоріш за все ви не побачити ані палац, ані його мешканців. Все приховано за деревами та надійно охороняється.

  • Палац Huis ten Bosch, королевський палац, гід Гаага, Нідерланди
  • Huis ten Bosch (між 1734-1768), палац король Нідерландів, гід Гаага

Цей палац був побудований ще у 1645 році, як літня резиденція штатгальтера та принца Фредеріка Генріка Оранського та його дружини. Дуже скоро він помер і навіть не встиг побачити готовий палац. Його дружина Амалія Солмс надала наказ переробити інтер’єр однієї з кімнат та розмістити на стінах та стелі дерев’яні панелі з зображеннями, які присвячені пам’яті коханого чоловіка. Оздоблення кімнати проходило під керівництвом Якоба ван Кампен (Jacob van Campen) відомого в ті часи художника та архітектора.

  • Якоб ван Кампен
  • Зала з розписними панелями, Якоб ван Кампен, Гаага, король Нідерландів

В часи Наполеона, коли країна знаходилась під французькою окупацією, деякий час в цій споруді знаходилась в’язниця. Пізніше одне крило будівлі здали в оренду, а в іншому відкрили музей. Нізащо не здогадаєтесь що було в орендованій частині. Там відкрили… бордель!

  • Вестибюль, Вільям Оранський, гід Нідерланди, гід Амстердам
  • Блакитний салон, королівський Палац Huis ten Bosch, король, Вільям Оранський, Вільям Олександр

Коли французи пішли, в’язницю, музей та бордель зачинили. Маєток повернули у власність родини Оранських, яким вони володіють до наших часів. Цей палац став постійною резиденцією чинного короля або королеви та його (її) родини.