Амстердам Екскурсії

Затишними вуличками Йордану

Район Йордан був заснований у середині 17 ст. під час наступного розширення Амстердама. Сьогодні район Йордан вабить тисячі людей своєю красою, затишністю та автентичністю, але так було не завжди.

У наші часи тут можна блукати провулками, які неочікувано виводять до мальовничих каналів, або насолоджуватись квітучими садами, які сховані від чужинців. Ще якихось 100 років тому цей район виглядав геть інакше та влада серйозно розглядала питання по його руйнуванню. З самого початку він був спроєктований та побудований як робочий район, де жили та працювали майстри різних галузей. Ті, хто мали гроші, будували собі невеликі будиночки вздовж каналів, намагаючись копіювати еліту міста. На першому поверсі працювали або мали контору, а жили на інших поверхах. Вид на канал у ті часи не тільки тішив око, але й гарантував більш-менш свіже повітря.

Амстердам, канал

Чим менше було грошей в родині, тим гіршими були умови життя. Найбідніші жили в найвужчих провулках у кімнаті на горищі чи у підвалі, де не існувало навіть натяку на гігієну. Як наслідок, тут постійно спалахували епідемії, з якими важко було боротися. Навіть лікарі відмовлялись заходити в такі місця, побоюючись заразитись.

Не дивлячись на тяжку працю та нестерпні умови життя мешканці району знаходили можливості радіти життю та влаштовувати свята. Саме тут, як ніде у місті, любили вуличні шарманки. Люди виходили на вулицю, щоб послухати музику та потанцювати. Придумували собі й інші розваги, як то змагання «Піймай вугра», а коли уривався терпець, то розпочинали й повстання.

На тихих вуличках Йордана сховалися різноманітні хоф’є, в яких мешкали літні одинокі жінки. Їх будували за гроші заможних меценатів, які своєю доброчинністю хотіли показати свою відданість Богу. У деякі хоф’є ми обов’язково заглянемо аби побачити ці автентичні місця на власні очі.

Амстердам, хоф’є

Колись у цьому районі було дуже голосно та брудно від кількості мануфактур та більшість мешканців мріяла переїхати, хоча не мала для цього можливості. Сьогодні Йордан – це район, в кав’ярнях та барах якого люблять відпочивати місцеві, а охочих переїхати сюди жити стільки, що утворилась чимала черга.

Район Йордан занурить у геть інший Амстердам – тихий і затишний, який потопає у квітах.


 Вартість: 
- за групу від 1 до 6 людей € 120, 
- за групу від 7 до 10 людей € 150, 
- за групу від 11 до 15 людей € 180.
Більша кількість людей у групі за домовленістю.
Тривалість екскурсії - 2-2,5 години. За цей час ми проходимо приблизно 4 км у зручному для вас темпі.
У вартість не входить сплата їжі та напоїв